Joaquim Sorolla i la pintura valenciana del seu temps Diàlegs i contrastos

Organitza:

MUBAG en colaboración con el Museo de Bellas Artes de València

Comissari:

Francisco Javier Pérez Rojas

Lloc:

Sala exposicions segona planta del MUBAG

Dates:

Del 9 de gener al 25 de juny de 2023

Amb motiu del centenari de la defunció de Joaquim Sorolla en 2023, el Museo de Belles Arts d’Alacant ha programat una àmplia exposició amb cent quinze peces titulada “Sorolla i la pintura del seu temps”, que obri la celebració de l’any Sorolla a la Comunitat Valenciana. En aquesta mostra se seqüencia un diàleg entre diverses generacions d’artistes valencians i espanyols d’àmplia projecció nacional i internacional.

En un primer apartat s’analitza el significat de pintors com Francisco Domingo, Bernardo Fernándiz, Joaquín Agrasot o Muñoz Degrain, creadors tots ells amb una aportació decisiva a la fonamentació de l’escola de pintura valenciana de l’últim terç del XIX. A aquests creadors segueixen artistes com Ignacio Pinazo i Emilio Sala que van influir de manera decisiva en Sorolla durant els anys previs a l’estada a Itàlia. L’amistat amb Emilio Sala es consolida fortament, i va ser el mateix Sorolla qui va reconéixer en el seu discurs acadèmic la trascendental aportació de Pinazo quan comenta que la joventut de llavors li deu molt a aquest mestre.

A continuació, es desenvolupa un ampli apartat dedicat a Sorolla amb pintures de diferents períodes, procedents principalment del Museo de Belles Arts de València i de col·leccions privades de diferents punts d’Espanya. Al costat de Sorolla s’inclou altres artistes de la seua generació com Cecilio Pla, amb els seus retrats femenins i escenes de platja, que tanta afinitat guarden amb els treballs del primer. Encara que una mica més major és indefugible en aquest context destacar l’aportació de José Benlliure Gil. Però també altres artistes injustament poc coneguts fora de València malgrat la solidesa del seu treball, quals són Mariano García Mas o Constantino Gómez.

El següent capítol el perfilen els artistes de l’entorn de Sorolla, tant els seus deixebles més directes, com són els casos de Manuel Benedito, José Mongrell, Pons Arnau o l’alacantí Emilio Varela, o aquells altres pintors que no van ser deixebles directes de Sorolla, però registren el seu impacte, entre ells brilla amb llum pròpia José Navarro.

L’estructura de la exposició no segueix una seqüència cronológica lineal, és un discurs més complex que entrellaça diferents iconografia i relats, diàlegs y confrontacions d’obres i motius, processos de gestació i desenvolupament de visions i tendències. L’exposició busca reflectir la diversitat i riquesa de la pintura valenciana d’aqueixa época, però també un diàleg amb l’aportació de creadors d’altres escoles com Ramón Casas o Fortuny. La presència de Fortuny està especialment justificada per la influència que va tindre en la pintura valenciana d’aquest moment. El “fortunysme” és un component clau en l’evolució de nombrosos artistes valencians.

Francisco Javier Pérez Rojas
Catedràtic d’Història de l’Art
Universitat de València

Visites guiades a «Sorolla i la pintura valenciana del seu temps»:

• VISITES GUIADES PER A GRUPS, de dimarts a diumenge en l’horari habitual del museu, del 10 de gener al 25 de juny de 2023.
• PASES GUIATS FIXOS CAP DE SETMANA, els dissabtes a las 18:30h i els diumenges a les 10:15h i 11:15h.

MUBAG
c/ Gravina, 13-15
03002-Alacant (España)

© 2021 Servei Informàtica Diputació Alacante